IMG 5403 MabelBohms
Robin's tip: MFA is ook voor thuis!

Bij veel organisaties is het inmiddels standaard: zodra een nieuwe medewerker begint, wordt direct een account ingericht met een sterk wachtwoord én Multi-Factor Authenticatie (MFA). MFA is inmiddels een essentieel onderdeel van een veilige digitale werkomgeving en wordt gelukkig steeds vaker verplicht gesteld.

Wat onze systeembeheerder Robin echter opvalt, is dat MFA in de privésituatie nog lang niet de norm is. En dat brengt risico’s met zich mee.

“Tijdens gesprekken in mijn omgeving merk ik dat MFA privé nauwelijks wordt toegepast. Vaak uit gemak: ‘even snel inloggen’, zonder stil te staan bij de gevolgen. Toch is juist daar de kwetsbaarheid groot.”

De risico’s van gemak

Zo’n 40 tot 60 procent van de Nederlanders gebruikt hun wachtwoorden op meerdere websites en platforms. In de praktijk betekent dat: als één account wordt gehackt, ontstaat er al snel een sneeuwbaleffect waarbij meerdere accounts toegankelijk worden voor kwaadwillenden. Denk aan toegang tot je e-mail, sociale media, clouddiensten of zelfs financiële gegevens.

Ook Robin heeft in het verleden te maken gehad met de gevolgen van zwakke wachtwoordbeveiliging. Sindsdien heeft hij zijn aanpak volledig aangepast, en met succes.

Robins werkwijze

Om zijn digitale veiligheid (zowel zakelijk als privé) op orde te hebben, past Robin de volgende aanpak toe:

• Al zijn privéaccounts, zoals e-mail, sociale media en applicaties, zijn voorzien van Multi-Factor Authenticatie (MFA).

• Hij gebruikt een wachtwoordmanager (zoals Keeper) om sterke, willekeurige wachtwoorden te genereren en op te slaan.

• De wachtwoordmanager zelf is ook beveiligd met MFA, zodat alle opgeslagen gegevens goed beschermd zijn.

• Voor sommige accounts gebruikt hij de wachtwoordmanager zelfs als alternatieve MFA-oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdgebonden toegangscode.

De belangrijkste les

“Het is logisch om MFA op je werkaccounts te gebruiken, maar minstens zo belangrijk om dat thuis ook te doen. Zeker in een tijd waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden.”

Een wachtwoord alleen is allang niet meer voldoende. Door MFA toe te voegen, voeg je een tweede beveiligingslaag toe, bijvoorbeeld via een app of sms-code, die ervoor zorgt dat kwaadwillenden niet zomaar toegang kunnen krijgen tot je gegevens, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Mocht je toch slachtoffer worden van een datalek of phishing, dan biedt MFA niet alleen extra bescherming, maar ook vaak directe meldingen wanneer er een poging wordt gedaan om in te loggen. Zo kun je snel ingrijpen en verdere schade voorkomen.

Robins tip voor iedereen:

“Beveilig niet alleen je zakelijke accounts, maar ook je privéomgeving. Combineer MFA met een wachtwoordmanager en je maakt het cybercriminelen een stuk moeilijker. Het is een kleine moeite die een grote impact heeft op jouw digitale veiligheid.”

Wil je hulp bij het instellen van MFA of het kiezen van een geschikte wachtwoordmanager? Neem gerust contact op met ons team. We helpen je graag op weg.

Lees andere artikelen

MSP   kleur zonder designation
02 Infict Smiley   RGB  ict met impact web